Bayram dönemlerini kiloya değil avantaja dönüştürün!
Bayramcılar ikiye ayrılır sevgili okuyucularım; gelenekselciler bayramı ailelerinin yanında giderek aile büyüklerinin leziz yemeklerini, tatlılarını tüketerek geçirirler.
Modern bakış açısına sahip bayramcılar ise bu zaman aralığını tatile çıkarak değerlendirenlerdir ve onları bekleyen beslenme tehlikesi ise açık büfelerdir!
Bir yılı düşünün, kilo vermek veya almak için bahanemiz ne kadar da çok aslına bakarsanız. Yılbaşı, bayramlar, tatiller aslında hep kilo vererek başlamak istediğimiz ama eve dönünce tartıda şaşkınlıkla kilo aldığımızı fark ettiğimiz dönemlerdir!
Peki ya az biraz dikkatle ve size vereceğim birkaç öneriyle bayram öncesi sizi bekleyen sevdiklerinize daha güzel ve formda görünebilmek için zorla çabalayarak verdiğiniz birkaç kilo ve bin bir emek harcayarak yaptığınız sportif faaliyetler veya geçirdiğiniz aç saatler boşa gitmese?
Bu dediğim önerme pekâlâ da mümkün üstelik Kurban Bayramı süreci pekâlâ proteini ve eti baş tacı yapan Dukan diyetine başlamak için mükemmel bir dönem!
Bu arada laf arasında geçireyim Dukan diyetini bırakmadan azimle tamamlayan tüm arkadaşlarım süper kilo verdiler ve geriye de almadılar, bu bilgi bile başlı başına büyük bir motivasyon nedeni bence!
Gelelim bayram dönemini nasıl avantaja çevireceğimize işte sizler için düşündüğüm uygulaması ve dikkat etmesi kolay fakat biraz irade ve azim gerektiren öneriler!
1. Bayram tatiline çıktığınızda, hani spor yapmaktan kaçınmak için hep arkasına saklandığınız vaktim yok işler çok yoğun bahanenizi rafa kaldırabilirsiniz. Her gün yarım saatçik yürümek, tatil programınızı asla aksatmaz ama tatilde alabilmeniz potansiyel kiloların kontrolü konusunda çok işe yarar!
Yavaş ve aheste biçimde mağazalara baka baka yürümekten bahsetmiyoruz ama bu dediğimize keyif yürüyüşü gezinti olarak adlandırıyoruz.
Spor olarak kastettiğim yürüme ise seri adımlarla konuşmamız durumunda nefes nefese kalacağımız bir hızda yürümek.
2. Kurban Bayramı’nın öne çıkan yönü ise tatlıdan ziyade kavurma olarak adlandırılan kurban eti yemeğidir. Çok yağlı bir biçimde pişirilen kavurmalar yanında hele bir de pilav varsa tam bir kalori bombasıdır.
Kurban eti yiyecekseniz yanında yağsız bir sebze yemeği tüketmeyi tercih ederseniz daha sağlıklı bir karar almış olacaksınız.
3. Bayram dönemlerinde ülkemizde mutlaka her evde özene bezene tatlılar yapılır. Ziyarete gittiğimiz her yerde tatlı ikram edilmesi durumu ise örf ve adetlerimiz arasında oldukça popülerdir.
Ev sahibini kırmamakla, sağlığımız arasında bir seçim yapacak olursak her daim ikincisini düşünmeliyiz.
Tatlı bir dille tatlı yiyemeyeceğinizi ama bir şekersiz kahve içebileceğinizi söylediğinizde kimse size gönül koymaz.
Tatlı görünce gözüm dönüyor geri çeviremiyorum diyenlere, ziyaretlere gitmeden evde bol bol meyve tüketmelerini öneriyorum.
Midenizi meyve ile doldurun ve dolayısıyla midenizde boş yer kalmayacağından hayır deyip geri çeviremezseniz bile tabağınızdaki tatlılardan çok az bir parça yiyebileceksiniz.
Kar kardır, en azından tüm tabağı silip süpürmekten bu şekilde kurtulabilirsiniz.
4. Bayram öncesi yapılan meşhur bayram temizliğini bir fırsat olarak görün! İşte size sporun ve hareketin alası!
Temizliği kendiniz yapmıyorsanız bile, etrafı siz toparlayabilir ve aktif 2-3 saatinizi evinizi bayrama hazırlama formatı altında yoğun hareketlerle geçirebilirsiniz.
Üzerine yarım saat de yukarıda önerdiğim yürüyüşü yapanlar o gün için gönül rahatlığıyla yarım porsiyon tatlı tüketebilirler!
5. Bayramda tatile gidecekler ise açık büfe tuzağına çok dikkat etmeliler. Açık büfede tıka basa yemek yemeniz, tatilinizin kalitesini düşürecektir! Nasıl mı?
Açık büfede tıka basa yemek yemek, kan şekerinizi düşüreceğinden hemen uykunuz gelecek veya uyuşuk bir moda geçeceksiniz.
Oysa aktif, canlı ve enerjik hissettiğiniz bir tatili daha dolu dolu geçirebilirsiniz!
Açık büfede öğle yemekleri saatinde biraz keyif yapıp özgürce takılabilirsiniz ancak akşam saatlerinde mütevazı yemeklerden az az almayı tercih etmelisiniz!
6. Son önerim ise tatilde geç yatanlara! Ertesi gün nasılsa iş yok diyerek uyku saatlerinizi erteleyip geç yatmanız durumunda doğal olarak midenizde bir açlık hissedeceksiniz!
Bu durumda nasılsa tatildeyim battı balık yan gider gibi bir psikolojiye girmeden bu açlık atağını meyve ve su ile geçiştirmeyi başarmalısınız!
Tatil dönüşü iş eteğinizin fermuarını çekemediğiniz takdirde yediğiniz lokmaların bir bir boğazınıza dizileceğini unutmayın!
Ben tatilde kendimi kısıtlayamam, zaten annemin yemeklerine de hasret kaldım hiç bana ilişme diyorsanız ise, şimdiden söyleyeyim dönüş için spor salonunda randevunuzu mutlaka ayırtın!
Leave A Comment