Vücudunuz aslında size ne zaman ne yemeniz gerektiğini söylüyor, yeter ki kulak verin!
2012 yılından itibaren ruhsal gelişim, sağlıklı yaşama ve bunun olmazsa olmazı sağlıklı beslenme konularında araştırmalar yapıyorum sevgilim okuyucularım. Blog yazarlığının yanı sıra aynı zamanda reiki öğretmeni olduğumdan hayatı nasıl daha doğal ve sağlıklı yaşayabiliriz sorusunu kafamda sık sık evirip çeviririm.
Bu sene yogaya başladım, klasik yoga denilen tam da Hindistan’da yapılan türden meditasyonlu, nefes terapili ve tabiî ki asana adı verilen hareketleri de içeren geleneksel yogaya. Yoga hocamın her dersin başında yaptığı sohbet zamanları ufkumu oldukça genişletti ve hâlâ da genişletmeye devam ediyor…
Bu hafta oradan aldığım ilhamla araştırmaya koyulduğum ayurvedik beslenme konusu hakkında size kısa kısa bilgiler vermek istiyorum. Benim yazım da size ilham verir ve sizi ayurveda yani sağlıklı yaşama sanatına yönlendirirse daha fazla araştırma yapmaya ve hayatınızda uygulamaya yöneltirse cidden kendi adıma büyük bir mutluluk duyacağımı bilmenizi isterim.
Hemen Vikipedia’nın tanımına göre Ayurveda nedir ona bir bakalım:
“Ayurveda, Hindistan’ın alt kıtasında ortaya çıkan antik bir sağlık sistemidir. Günümüzde Hindistan, Nepal, Sri Lanka’da uygulanmaktadır. Çin ve Tibet tıp sistemleri üzerinde etkileri olmuştur. Ayurveda “Ayur” ve “veda” olarak iki kelimeden oluşmuştur.
“Ayur” hayat veya hayat ilkesi anlamına gelen “ayus” kökenlidir, “veda” ise “bilgi” anlamına gelir . Ayurvedik bilginin Hindistan’da Rişi ve Munilere atfedilen spiritüel bilgiye dayalı olduğuna inanılır.”
Ayurveda disiplininde insan bedeni “doşa” denilen üç ana tipe ayrılır. Bunlar; Vata, Pitta ve Kapha‘dır.
Her insanda bu 3 doşanında etkileri mevcuttur ancak bu doşa tiplerinden birinin diğerlerine göre daha baskın baskın olduğu ve her doşanın özgün bir yaşam şekliyle (beslenme vs.) uyum içinde tam işlevini sürdürdüğü kabul edilir.
Her doşanın kendine özgü bir beslenme biçimi, beslenme, egzersiz ve uyku zamanı ve yaşama stili vardır. Buna aykırı davranmak hastalıkları ve olumsuzlukları hayatımıza davet etmek anlamına gelir.
Örneğin vata doşası baskın olan bir insan genellikle diğer doşalara göre daha çabuk üşür ve seslere daha duyarlıdır. Hazım problemleri yaşamaya yatkındır ve genellikle ılık ev yemekleriyle beslenmelidir.
Çok kabaca bir örnek verdim tabii ki, yoksa her doşanın uzun uzun açıklamaları ve yapmaları gerekenler ve yapmamaları gerekenler listeleri mevcut.
Ayurvedik beslenmede dikkat edilmesi gereken diğer noktalardan biri de yemeği yapma biçimi; yemeği yapan kişinin sakin, huzurlu ve mutlu olması ve yemeği adeta bir sanat eseri hazırlıyormuşcasına özenli ve isteyerek yapması gerekmektedir. Bu şekilde hazırlanan yiyeceklerin pozitif titreşimleri olmakta ve sağlığımıza daha olumlu katkılarda bulunmaktadırlar.
Söylene söylene istemeyerek ve negatif duygu ve düşünceler içerisinde yemek yapan birisi, ise hazırladığı yemeklerle mide fesatı geçirmemize bir neden teşkil edebilmekteymiş!
Bu nedenle yemek pişirme durumunu kontrol edemeyeceğimiz için ayurvedik beslenmede asıl olarak evde sevdiklerimizce hazırlanan yemekler yememiz önerilmektedir, restoran mutfaklarında bu uyum, huzur ve mutluluk ortamını elde edebilmek mümkün olmasa gerek!
Bir diğer önemli nokta ise bu şekilde özenle ve mutlulukla hazırlanmış bir yemeği yiyenin haleti ruhiyesi!
Yemeği yiyen kişi mutlaka yemeğe otururken sakin ve huzurlu olmalı, büyük bir farkındalıkla sessizlik içerisinde ne yediğinin farkına vararak tadını çıkararak yemeğini yemeliymiş! Acele ve hızlı bir şekilde kafa dağınıklığı ile yenilen yemekten vücudumuza pek de bir hayır gelmiyormuş efendim!
Tarihi bir sağlıklı yaşam disiplini çerçevesinde ben de hayatımı düzgün yaşayayım bu öğreti bana uydu derseniz ayurveda konusunda araştırma yapıp kitaplar okumalısınız zira tek bir yazıyla halledilecek bir konu değil derya deniz adeta!
Ancak işe şu testi yaparak kendi doşa tipinizi belirleyerek başlayabilirsiniz. Sonrasında ise destek alabileceğiniz bir çok ayurveda merkezi mevcut ülkemizde. İnternetten ayurvedik beslenme olarak araştırırsanız bu merkezlerin adreslerine kolayca erişebilirsiniz.
Bu bir rejim listesi kısa süreli uygulanacak bir şok diyet falan asla değil, bu olması gereken sağlıklı yaşam biçimi uygulaması. Burada amaç sağlıklı beslenmek ve sağlıklı yaşamak anahtar kelime ise doğal, herkesin kendi doğasına uygun biçimde!
Ayurveda’da yoganın da önemi çok büyük; ayurvedik beslenme ile vücudumuzu arındırıp sağlıklı hale getirirken yoga yaparak bunu fiziksel bedenimizi ve ruhsal bilincimizi geliştirerek devam ettirmeliyiz. Böylece tüm disiplinler kendi aralarında bir sinerji yaratacak ve bizi hayatın içerisinde olabileceğimiz en mükemmel seviyeye getirecektir.
Ayurvedik beslenmede öyle bize uzak sadece Hindistan’da bulunan otlar malzemeler falan yok merak etmeyin. Bu konuyu araştırırsanız kendi vücut tipinize göre ne zaman ne tip yiyecekler yemeniz gerektiğini, ne tip egzersizlerin size daha uygun olduğunu ve hangi hastalıklara karşı zaafınız olduğunu bulacaksınız ve tabi daha birçok değerli bilgi ile karşılacaksınız kendinizle ilgili…
Diyebiliriz ki bu disiplinler arasında dolaşıp hayatınıza uyguladığınız taktirde kendinizin pratik bir kullanım kılavuzunu yaratacaksınız ve şüphesiz buna uygun yaşamak da yaşam kalitenizi ve sürenizi uzatacak!
Ben enerji çalışmaları ve şifa ile zaten ilgileniyorum, bunu yanı sıra yogaya başladım ve ayurvedaya gönül verdim ancak henüz işin başındayım.
Bilgi denizinde kaybolmamak açısından önce işe öğrendiklerimi minik minik hayatıma geçirerek başlıyorum. Mesela haftada en fazla 1 veya 2 kez et tüketmeye başladım fazlasını kestim.
Fast foodları hayatımdan çıkartıyorum. Mümkün olduğunca taze sebze ve meyve tüketmeye ve bol su içmeye dikkat ediyorum. Karbonhidrat alımımı azaltmaya çalışıyorum ki bu cidden benim için en zoru ama başaracağım.
Mümkün olduğunca tohumlar, yararlı baharatlar ve hububat ürünleri tüketmeye dikkat ediyorum. Her gün güne bir bardak bal ve elma sirkeli ılık su içerek başlıyorum. Kahvaltıda mutlaka yulaf kepeği, ceviz, fındık, bal ve light süt ile yaptığım ev yapımı müslimi tüketiyorum.
Ballı, elma sirkeli ılık suyun ne işe yaradığını ve nelere kadir olduğunu merak eden okuyucularıma bu yararlı yazıyı okuyamalarını tavsiye ediyorum!
Ayurvedik beslenme araştırmalarım sürüyor ve henüz yaptığım birkaç değişiklik sayesinde bile sindirim sistemimin nasıl düzene girdiğini ve vücudumdaki şişkinlik oranının azaldığını fark ediyorum!
Beslenme hayatımızın önemli bir kilidi; doğru bir beslenme düzeni, doğal yiyecekler ve biraz özenle kilide doğru anahtarı sokabiliriz ve ömrümüzü uzatarak daha kaliteli bir hayata sahip olabiliriz!
Leave A Comment