Parfüm, bir kadını rezil de edebilir vezir de; öyle hoşuma gitti sürdüm demekle olmuyormuş bu iş, gelin birlikte parfüm meselesinin detaylarına dalalım ve önemli ipuçlarını keşfedelim!
Sevgili okuyucularım, gelin birlikte hayal edelim; manken gibi bir hatun düşünün, giyim kuşam aksesuarlar yerli yerinde, saçlar bakımlı, makyaj on numara ve işte günün sorusunu patlatıyorum: bu güzellik abidesi kadının yaz sıcağında ağır mı ağır yaşına uygun olmayan bir parfüm koktuğunu düşünün birden… Büyü bozuluverdi değil mi?
“Iyyk ne zevksiz! Bu Allah’ın sıcağında böyle parfüm sürülür mü hiç, görgüsüz!” diye yaftayı yapıştırıveririz içimizden, gelip de yan masamıza otursa!
Bir de hemen senaryoyu tersine çevirelim ve farklı bir açıdan bakalım; giyim kuşam zevki sizinkine hiç benzemeyen hatta yadırgayacağınız türde bir kadın düşünün, kadının hiçbir şeyini beğenmediniz ama bir anda uzaktan gelip yan masanıza oturdu ve havaya burcu burcu mest eden bir koku yayıldı!
Biraz parfüm meraklısıysanız, en sevimli yüzünüzü takınıp “pardon, parfümünüzün adını öğrenebilir miyim” diye muhabbete çoktan daldınız değil mi?
Aslında bu durum çok ilginç bir hadisedir. Birinin parfümünü ne zaman beğenip adını sorup da satın alsam o parfüm benim üzerimde o ilk duyduğum andaki mucizevî etkisini göstermemiştir.
Bu da kişiliğinize, imajınıza ve en önemlisi de kendi teninize uygun parfüm seçmenin ne denli önemli olduğunun somut bir kanıtıdır.
Gelelim kendiniz için doğru parfümü seçmenin ipuçlarına!
Öncelikle parfüm konusu ile ilgili birkaç önemli bilgiyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Parfümler kalıcılıklarına göre 3’e ayrılmaktadır:
Eau de Toilette: Parfümleri kalıcı yapan olay içerdikleri aromatik bileşenlerin yoğunluğudur. Bir parfüm ne kadar yüksek oranda aromatik bileşen içerirse teninizde o denli uzun bir süre kalır ve fiyatı da o oranda artmaktadır. Eau de Toilette grubunun içerisindeki aromatik bileşenlerin oranı %10 civarındadır ve bu sınıfa giren parfümlerin çok kalıcı olduğu söylenemez fiyatları da parfüm versiyonlarına göre çok daha uygundur.
Eau de Parfume: Bu sınıfa giren parfümlerin içerisinde bulunan aromatik bileşenlerin oranı %15’tir. Eau de Toilette’lere oranla çok daha kalıcı bir etkiye sahiptirler ve fiyatları daha pahalıdır.
Perfume extract: Parfüm özütü denilen bu koku sınıfının içerisinde %20 oranında aromatik bileşen bulunmaktadır ve bir – iki damlası tüm gün misler gibi kokmanızı sağlayacaktır. Söylememe gerek yok ama yine de belirteyim fiyatları oldukça pahalıdır ancak uzun süre kullanacağınızı düşünürseniz ve tartışılmaz etkisini de göz önüne alırsanız paranızın karşılığını alacağınız kesin!
Bu bilgiler ışığında kalıcı parfüm elde etmek için maddi bir bedel ödemek gerektiğini anladık sanırım ama olay sırf parayı ödemekle bitmiyor. O kalıcı parfümle teninizin uyumlu olması adeta birbirlerinden elektrik almaları gerekiyor ki etrafınızda büyülü bir aura oluşturmaya başlasınlar!
Parfüm seçmenin genel kurallarından bir diğeri; yazın taze ve hafif kokuları tercih etmek kış mevsiminde ise soğuk hava parfümlerin etkilerini azalttığından daha şekerli, baharatlı ve aromatik parfümlere yönelmektir.
Baharatlı, yoğun ve şekerli bir karışımdan oluşan lüks bir parfüm soğuk havada yaratacağı sofistike ve seksi etkiyi sıcak bir yaz gününde yaratamaz hatta tam tersine yanınızdan geçenlerin içini bayar ve her ne kadar geçen kasım aylarında teninize çok yakışmış olsa da haziran ve temmuz ayında sizi rezil olmanın eşiğine getirebilir!
Demek ne imiş; yazlık ve kışlık parfümümüz mutlaka farklı ve mevsime uygun olmalıymış!
İlkbahar geldiği gibi meyveli, çiçekli, doğa ve deniz notalı hafif ve ferahlatıcı parfümlere geçiş yapıp tüm yazı serinletici kokular eşliğinde geçirebilirsiniz.
Sonbahar yağmurları ile birlikte parfümerinin yolunu tutup soğuk kış günlerinde sizi sarıp sarmalayacak tatlılığıyla moralinizi yerine getirecek daha etkili ve yoğun baharatlı, şekerli, miskli ve şipre bir parfüm arayışına girebilirsiniz!
Doğru parfümü seçmenin üçüncü önemli ipucu ten uyumudur.
Parfümler genellikle alt, orta ve üst notalar olmak üzere 3 boyuttan oluşmaktadır.
Alt notalar, parfümü ilk kokladığınızda hemen hissettiğiniz aromalardan oluşmaktadır.
Orta notaları duyumsamak için, parfüme 15-20 dakikalık bir süre vermelisiniz.
Bu sürede parfümün notaları teninizle bütünleşmeye başlayacak ve yavaş yavaş o parfümün sizin üzerinizde nasıl duracağının ilk sinyallerini vermeye başlayacaktır.
30 dakikalık bir süre sonunda ise, parfümün tüm notaları kendilerini belli etmiş ve teninizle belli bir sinerji yaratmış durumda bulunacak.
İşte parfümü beğenip beğenmeyeceğinize veya size yakışıp yakışmayacağına tam da bu sürecin sonunda karar vermelisiniz.
Bir parfümü ASLA şişesinden veya tester çubuğu ve kâğıtları üzerinden koklayıp da satın almayın! Süslenip püslenip tam gece gezmesine çıkarken şişesinde misler gibi kokan o büyülü parfüm teninize sıktığınızda tam bir rezalete dönüşebilir.
Demek ki sabırlı davranmalı, parfümeriye gidince şekerci dükkânına dalan çocuklar gibi her parfümü denemeye özenmemeli ve bir seferde en fazla 2 veya 3 parfümü nabzımızın attığı noktalarda tenimize sıktırarak, yarım saat sonunda o kokular hakkındaki kararımızı vermeliyiz! Sabır, her işin başı anlaşılan!:)
Özetle kalıcı parfüm için parfüm ekstratlarına yani özütlerine yatırım yapmalı, parfüm seçerken tenimizle yaratacağı uyuma sabırla karar vermeli ve mevsimlere uygun notalara sahip ürünler seçmeye özen göstermeliyiz!
O birtanecik parfümümüzü bulduğumuzda ise yine doğru kullanım; nabzımızın attığı bölgelerimize yani bilek içlerimize, kulak arkalarımıza ve şakaklarımıza parfümü 5-6 cm uzaklıktan sıkmaktır.
Her ne kadar uzmanlar önermese de ben kendi parfümümü her zaman azıcık da saçlarıma sıkarım. Çünkü saçlarımla çok oynayan ve genellikle salık modelleri tercih eden biriyim ara sıra saçlarımı savururken parfüm kokusu duymak beni mest eder!:)
Son olarak vereceğim bir tavsiye de, gündüz ve gece parfümleriniz mutlaka farklı olsun! Şayet gündüz veya gece her daim spor ve yalın giyinen bir stiliniz varsa bu durumda parfümüz de aynı kalabilir ancak geceleri biraz daha süslü ve seksi bir tarzı tercih edenler, yukarıdaki bilgiler ışığında gündüz parfümlerine oranla biraz daha belirgin ve aromatik bir tercih ile akşamları bambaşka bir imaja bürünebilirler.
Leave A Comment